I.P.J. CARAȘ – SEVERIN – Fii online în siguranță!

I.P.J. CARAȘ – SEVERIN – Fii online în siguranță!


21 Mai 2020Sursa: I.P.J. Caraș-Severin

Internetul poate fi o lume fantastică, plină de informații utile și conținut distractiv, însă poate ascunde și o gamă variată de riscuri similare cu cele din viaţa reală: furtul de identitate, dezvăluirea sau folosirea unor date şi informaţii cu caracter personal, hărțuirea, șantajul, etc.

 

O problemă în abordarea adolescenților cu privire la siguranţa în mediul virtual este aceea a lipsei de experienţă coroborată cu gradul foarte redus de conştientizare a pericolelor ce-i pot ameninţa în mediul online. Sintagma „mie nu mi se poate întâmpla” este foarte prezentă în modul lor de a gândi şi acţiona.

 

Printre recomandările ce pot fi adresate pe această temă, putem menţiona:

  • Folosește parole. Parola este obligatorie pentru accesarea sistemlui de operare și unică pentru fiecare cont în parte. Parolele sunt secrete (cu excepția parolelor folosite de copii și pe care trebuie să le cunoască doar părinții) și îți aparțin. O parolă puternică şi sigură, uşor de amintit însă greu de ghicit de către alte persoane, trebuie să conțină  minimum 10 caractere, dintre care cel puţin o majusculă, cel puţin o minusculă, precum şi numere şi simboluri. Comportamentul responsabil trebuie să includă și schimbarea periodică a parolelor.
  • Fii prudent în a oferi persoanelor cunoscute pe Internet informaţii personale despre tine sau familia ta.
  • Prietenii din mediul online trebuie să fie doar persoane pe care le cunoaşteţi în realitate.
  • Evită să postezi prea multe fotografii cu tine sau familia ta; acestea sunt personale şi nu trebuie să ajungă la cunoştinţa oricui navighează pe Internet. Folosirea setărilor de confidențialitate a postărilor sunt imperios necesare.
  • Nu uita că nu tot ceea ce…citeste mai mult aici

Share this post

Post Comment