Ziua mondială de luptă împotriva hepatitei

Ziua mondială de luptă împotriva hepatitei

Ziua mondială de luptă împotriva hepatitei este marcată anual la data de 28 iulie pentru a spori conştientizarea privind hepatita virală, o inflamaţie a ficatului care provoacă o serie de probleme de sănătate, inclusiv cancerul de ficat, indică site-ul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), www.who.int.

Iniţiativa marcării acestei zile a fost luată în 2008 de Alianţa Mondială pentru Hepatită (AMH), iar data de 28 iulie a fost aleasă şi în semn de omagiu adus profesorului Baruch Samuel Blumberg (28 iulie 1925 – 5 aprilie 2011), laureat al Premiului Nobel, cel care a descoperit virusul hepatitei B.

Ziua mondială de luptă împotriva hepatitei este marcată anual sub o anumită temă, pentru a atrage atenţia asupra poverii globale a hepatitei virale şi pentru a influenţa schimbarea reală. În 2021 tema acestei zile este „Hepatita nu poate aştepta” („Hepatitis Can’t Wait”). În situaţia în care o persoană moare la fiecare 30 de secunde din cauza unei boli legate de hepatită, chiar şi în contextul actualei crize COVID-19, nu putem aştepta să acţionăm împotriva hepatitei virale, se arată pe site-ul www.who.int.

Un viitor fără hepatită este posibil printr-un efort unit. Organizaţia Mondială a Sănătăţii face apel la toate ţările să colaboreze pentru a elimina hepatita virală ca ameninţare pentru sănătatea publică până în 2030.

Există cinci tulpini principale ale virusului hepatitei – A, B, C, D şi E. Împreună, hepatitele B şi C sunt cele mai…

citeste Ziua mondială de luptă împotriva hepatitei pe Romania24.ro

Share this post

Post Comment